sobota, december 08, 2007

B&H, New York SuperStore

Pogled na trgovino iz ulice

Bom nekaj malega napisal o največji trgovini na svetu z foto-video-audio opremo, pravim fotografskim Diznejlendom ali pa bolj nam poznannim Gardalandom :) Vem, da jo velika večina (če ne drugo) pozna preko njihove www strani. Od zunaj vse skupaj ne deluje tko impresivno kakor od znotraj.

Od mojega zadnjega obiska (kateri je bil v Marcu '07) so trgovino povečali za približno 100% (!), povečali so jo za (skoraj) celotno 1. nadstropje.

Na tej fotografiji posneti v Marcu 2007 so na šipah v 1. nadstropju opazni prelepljeni papriji. Otvoritev novega dela se je zgodila Novembra 2007.

Prej si našel v 1. nadstropju samo (manjši) oddelek z rabljeno opremo, sedaj so gor preselili celoten foto in računalniški oddelek. No, oddelek z osvetlitvijo (studijske luči...) in z opremo za temnice je še vedno v pritljičju, kakor je ostala Audio in Video oprema ter Blagajne.

Dolga vrsta pultov - označeni so z številkami. Tu se vidi št. 49, pa niti na koncu nisem bil. Celotna dolžina vsega je nekje 90 metrov...noro, ne?

Ob tem ko pišem o B&H ne morem mimo res impozantnih števik: v trgovini naj bi imeli na voljo okoli 170.000 artiklov, katero lahko (večino) pred tem tudi otipaš, vidiš (seveda imajo za to sample izdelke). V trgovini dobiš tudi brezplačni katalog, kateri ima obseg 468 strani - nekako kot 1 in pol od Ikeje. Tako lahko za pultom vidiš celotno paleto Canon AF objektivov (no, skoraj celotno, saj je EF 1200/5,6 le po naročilu) - tak pult z vsemi objektivi je v trgovini eden, poleg tega se najde še vsaj pet (5) takih z 'most popular' objektivi (50% kolekcije). Enako velja za Nikon. Sony, Olympus imajo le kak pult manj. Seveda je tko z razlogom, saj je največja gužva ravno pri Canonu in Nikonu.

Canon steklovina na voljo za otipavanje. Madona bi šlatal !

Nakup lahko poteka kljub res veliki gužvi presenetljivo hitro. Za predstavo kakšna gužva je v trgovini naj navedem podatek da ob nedeljah trgovino obišče okoli 11.000 (!!!) obiskovalcev, ob navadnih dnevih pa je teh 'le' 5-8.000 (+ vsi kateri kupujejo preko www...) :) Židje (lastniki trgovine, niso zastonj znani kot dobri trgovci)so potek nakupa dodelali v 'nulo'. Po tem ko stopiš do enega od prodajalcev in mu poveš kaj bi rad (to lahko storiš pri bilokaterem od prodajalcev na bilokaterem oddelku) ti ta izdelek dostavi. No, izdelek je v zahvalo izredno pogruntanemu sistemu tekočih trakov pri tebi v 1-2 minuti: prodajalec izdelek prečekira in ga odda naprej, tebi pa ostane v roki neke vrste potrdilo s katerim greš do blagajne ali pa naprej nakupuješ. Ko zaključiš z nakupovanjem se odpraviš do blagajn (katerih ni malo) in plačaš - Cash (ene blagajne) ali Card (druge blagajne). Tam večina obiskovalcev šele opazi, da kaj jim ropota nad glavo - po tekočem traku prihaja na stotine škatel z naročeno robo, katera pride do 'dispečerskega' centra, v katerem preveš robo po tem ko jo plačaš...Neverjetno dodelano, neverjetno hitro vse skupaj.

Tekoči trak v pritličju !

ponovno pritljičje - fotko sem si sposodil na netu :)

dispečerski center - tisti v plavi srajci je neki šef

Fotografiranje je (dokaj) strogo prepovedano, zato so foto nastale z Ixsusom in to naskrivaj. Časa za kadrirat ni bilo, na koncu pa so mi še malo zatežili ;)

na koncu nakupovanja paše počitek - tu lahko v miru pregledaš kam si denar dal (fotka iz neta, dokaj stara)

V glavnem bom tako rekel: obisk New Yorka nam fotografom že odtehta obisk (in nakup) v tej trgovini. Ampak pozor: imeti jasne ideje kaj bi rad, saj se v nasprotnem primeru se hitro izgubiš. Preveč je vsega, ha ha... :)

dosti, dosti, dosti robe

Bomo še prišli sem :)

Št. komentarjev: 13:

Blogger -Mihaaa- pravi ...

ufa primoz, NOROO,

sanje (predvidevam dA) vsakega fotografa.. bos kdaj malo bpolj povedal kako je blo,.. tudi pozneje ;), pa kaj si kej nabavil,...
reportaza pa mi je tudi prav vsec,.. :)
lp

nedelja, 09 december, 2007  
Blogger Gregor Krašnja pravi ...

To se pa počutiš kot Alica v čudežni deželi. Vsega ogromno, da sploh ne veš kam se obrnit :D

nedelja, 09 december, 2007  
Anonymous Anonimni pravi ...

ali pa nočna mora ko stopiš noter brez denarja.. smrk smrk

nedelja, 09 december, 2007  
Blogger Tadej pravi ...

Nora trgovina ... meni je bila ze Samzs v LAju impresivna ... tole je pa iygleda se vecje!

nedelja, 09 december, 2007  
Blogger CrniSC pravi ...

A če nobenega nič ne vpršaš, te pustijo pri miru? Če bi samo malo sline cedil? :)

nedelja, 09 december, 2007  
Blogger Matjaž Očko pravi ...

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!! men se zmeša tle not! upam, da bom tole kdaj v živo videl; pa upam, da bom mel milijon $, ker drugače bom znorel ob vsej opremi, ki je ne bom mogel kupiti :)

nedelja, 09 december, 2007  
Blogger Primoz pravi ...

@mihaa:kaj sem nabavil?nekaj že :)
@kreg:res, če nimaš jasnih idej kaj bi rad je bolj kriza
@natrix:kaj bi pa delal v NY brez denarja? ;)
@tadej: Samys je velika, ma ta je še 'even more'
@stane:ma seveda te pri miru pustijo, pa še za pit in za prigriznit dobiš :)

nedelja, 09 december, 2007  
Blogger Primoz pravi ...

@matias:ne rabiš miljon $ ;) ker če bi mel miljon bi se ti jebalo in bi kar pri nas kupoval, ha ha

nedelja, 09 december, 2007  
Blogger BoštjanS pravi ...

waaaaa ko gledam slike se že počutim ko otrok v veliki trgovini z igračami ;).
Te slike bi si lahko kaki Big bang pogledal ko majo v trgovini max 3-4 objektive :)
Aja pa približno kolko % je ceneja napram slo?

nedelja, 09 december, 2007  
Anonymous Anonimni pravi ...

fotografski raj :)

nedelja, 09 december, 2007  
Blogger Gregor Harih pravi ...

Auuu.
Jezik do tal...

ponedeljek, 10 december, 2007  
Blogger UrosG pravi ...

Zdej sm pa slabe volje :( Temu bi jst rekel ZF. Se bo treba it enkrat pošteno napasit in našlatat :D

petek, 28 december, 2007  
Blogger TEJKA pravi ...

Tudi name je ta trgovina naredila velik vtis. To je sicer že dolgo nazaj. Le za eno stvar je rahlo neugodna; to je če hočeš nekaj na hitro kupit in čakaš najprej pri enemu potem pri drugem pa na blagajni... saj je še tako? Medtem se pa kratkočasiš, ko opazuješ kako paketi potujejo nad glavami. Me je razveselilo, ko sem prebrala, da se razvijajo.

torek, 05 avgust, 2008  

Objavite komentar

Naročite se na Objavi komentarje [Atom]

<< Domov